maandag 7 december 2015

Gevulde Speculaastaartjes

Hoi! Het eerste recept op mijn blog! Wat mij betreft een ultiem december / winter-receptje. Deze speculaastaartjes zijn heerlijk winters door de speculaas en het amandelspijs, maar toch ook lekker fris door de appelvulling. De kruimellaag zorgt voor een krokante bovenkant.






Wat heb je nodig voor 12 taartjes?

Het deeg:

  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram ongezouten boter (koud)
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 1,5 ei, los geklopt + 1 om de taartjes mee te bestrijken
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje zout

Het amandelspijs:
  • 100 gram blanke amandelen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 eiwit

De appelvulling:
  • 2 appels
  • Sap van een halve citroen
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje

De kruimellaag:
  • 70 gram bloem
  • 70 gram ongezouten boter (koud)
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 0,5 - 1 eetlepel speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • amandelschaafsel

Overig:
  • Muffinblik

Wat moet je doen?

Stap 1: maak het amandelspijs. Maal de amandelen fijn (bijvoorbeeld in de keukenmachine). Meng de suiker erdoor. Voeg het eiwit toe en meng tot het een kleverige massa is. Verpak het in plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast. Eventueel kan je ook kant-en-klaar amandelspijs gebruiken.

Stap 2: maak het speculaasdeeg. Meng het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het snufje zout. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het toe aan het speculaasmengsel. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen door het speculaasmengsel heen. Als het kleine blokjes zijn, voeg je het ei toe, en kneed je met de hand verder, tot het een soepel deeg is. Verpak ook dit in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast.

Stap 3: maak het kruimeldeeg. Meng de bloem met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het snufje zout. Voeg de boter toe en snijd deze er doorheen. Meng met de hand nog even verder tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg amandelschaafsel naar smaak toe en zet tot gebruik in de koelkast.

Stap 4: maak het appelmengsel. Schil de appels en snijd ze in hele kleine stukjes. Voeg hieraan de kristalsuiker en het citroensap toe. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg ook dit toe. Meng alles even goed door.

Stap 5: vet een muffinblik voor 12 muffins goed in met boter en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 175 °C. 

Stap 6: haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door. Rol het uit, dit kan bijvoorbeeld op een bebloemd aanrecht, maar ik vind het makkelijk om het tussen plasticfolie te doen. Rol het uit tot een kleine halve centimeter. Steek rondjes uit het deeg die net wat groter zijn dan de doorsnee van je muffinvorm (ik deed dit gewoon met een groot glas) en maak hiermee een 'deegbakje' in de muffinvorm.

Stap 7: haal het amandelspijs uit de koelkast. Verdeel het in 12 stukken en vorm hier bolletjes van. Leg in ieder muffinvormpje een bolletje spijs en druk het goed plat. Verdeel over ieder vormpje ongeveer een eetlepel van het appelmengsel en druk goed aan. Smeer de randjes van het deegbakje in met los geklopt ei, hierdoor gaan deze mooi glanzen. Maak af met het kruimelmengsel en druk nog een keer lichtjes aan. 

Stap 8: bak de speculaastaartjes zo'n 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. De baktijd kan een beetje verschillen per oven, maar bij mij waren ze in 35 minuten goed gaar. Laat ze na het bakken eerst zo'n 10 minuten in de vorm afkoelen en haal ze er dan voorzichtig uit. Laat ze verder afkoelen en bestuif ze voor het serveren eventueel nog met poedersuiker voor een extra winters (sneeuw)-effect.

De garneersterretjes maakte ik door uit een restje overig deeg wat sterretjes  uit te steken, deze met wat los geklopt ei te bestrijken en zo'n 12 minuutjes met de taartjes mee te bakken.

Enjoy! 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten