woensdag 9 december 2015

Appeltaart met Hazelnoten

Hello! Vandaag een klassiek winter-baksel: appeltaart. Maar niet zomaar eentje. Deze appeltaart heeft hazelnoten door het deeg, zodat dit vol van smaak en lekker stevig wordt. Op de bodem liggen cantuccini-kruimels (Italiaanse amandelkoekjes) en amandelspijs, die het vocht van de appels opnemen, zodat de bodem lekker knapperig wordt. Een speciale versie van de klassieke appeltaart dus!




























Wat heb je nodig voor een taart met doorsnee van 26 cm?

Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 200 gram koude boter
  • 1 ei, los geklopt

Voor de vulling:
  • 6 appels (soort kiezen naar eigen smaak)
  • 0,5 eetlepel kaneel
  • 65 gram kristalsuiker
  • 75 gram hazelnoten, grof gehakt
  • 100 gram cantuccini
  • Sap van een halve citroen

Voor het amandelspijs:
  • 125 gram blanke amandelen
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • geraspte schil van 1 citroen

Verder:
  • Springvorm (26 cm)
  • Bakpapier

Wat moet je doen?

Stap 1: begin met het maken van het amandelspijs. Maal de amandelen helemaal fijn. Voeg de suiker en de citroenrasp toe en meng dit erdoor. Voeg het eiwit toe en meng tot het een plakkerig mengsel is. Verpak het in plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.

Stap 2: ga verder met het maken van het deeg. Doe de bloem, de gemalen hazelnoten, de basterdsuiker, het vanillemerg en het snufje zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de boter toe en snijd deze er met twee messen doorheen tot deze in kleine stukjes is. Voeg dan de helft van het ei toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat tot gebruik in de koelkast liggen.

Stap 3: nu de appelvulling. Schil de appels en snijd ze in hele kleine stukjes. Dit voorkomt dat de taart bij het snijden uit elkaar valt, omdat er verder geen bindmiddel door de appels zit. Voeg de kaneel, de suiker, het citroensap en de gemalen hazelnoten toe en meng door elkaar.

Stap 4: maal de cantuccini tot kruimels. 

Stap 5: alle elementen zijn klaar! Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 2/3e (voor de bodem) en 1/3e (voor de bovenkant). Rol het grootste deel uit tot het zo groot is dat je de bodem en de zijkanten van de springvorm kunt bedekken en bekleed de springvorm hiermee. Verdeel de cantuccini-kruimels over de bodem.

Stap 6: haal het amandelspijs uit de koelkast en verdeel het over de koekkruimels. Verdeel hierover het appelmengsel en druk goed aan. Rol het overige deeg uit en snijd het in repen. Maak hiermee een mooi vlechtwerk op de bovenkant. Neem de overige helft van het los geklopte eitje en bestrijk de taart hiermee.

Stap 7: de taart is klaar, hij kan de oven in! Bak de taart voor ongeveer een uur, tot hij mooi goudbruin en gaar is. Let op dat de bovenkant niet te donker wordt, is dit wel het geval, dek hem dan af met aluminiumfolie. Laat de taart in de springvorm afkoelen op een rooster. Lekker met slagroom!

Enjoy!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten