donderdag 24 november 2016

Sesam - Speltbrood

Hoi allemaal. Na bijna een jaar weer eens een receptje op mijn blog! Afgelopen jaar heb ik genoeg lekkere dingen gemaakt, maar helaas niet de tijd genomen om ze online te zetten. Laatst bakte ik dit speltbrood en het viel zo in de smaak dat ik het toch graag weer eens wil delen. Het is een klein maar vrij zwaar broodje en makkelijk te maken!




Wat heb je nodig voor een sesam-speltbrood?

  • 210 gram speltmeel
  • 75 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram droge gist
  • Kleine theelepel zout
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 40 gram gesmolten boter
  • 20 gram zachte boter
  • Wat extra boter om in te vetten

Wat moet je doen?

Stap 1: doe de gist in het lauwwarme water en zet dit zo'n 10 minuten aan de kant. Meng in een kom het meel met het zout en het sesamzaad. 

Stap 2: maak een kuiltje in het meelmengsel. Voeg de gesmolten boter en het gistpapje toe. Roer goed door. Kneed verder met de hand tot er een deegbal ontstaat en kneed ook de zachte boter erdoorheen. Bebloem je werkblad en kneed het deeg zo'n 10 minuten door, tot het soepel en wat elastischer wordt. Bol het deeg op en laat in een ingevette kom op een niet te koude plaats 45 minuten afgedekt rijzen.

Stap 3: na 45 minuten is je deeg ongeveer verdubbeld in volume. Bebloem je werkblad, stort het deeg erop en sla de lucht eruit. Vorm er een broodje van en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek weer af en laat nog 30 minuten rijzen. 

Stap 4: verwarm de oven voor op 190 °C. Zet onderin de oven een bakblik met water, dit zal verdampen tijdens het bakken en zorgen voor stoom in de oven. Maak met een mes wat inkepingen in het brood. Bak het 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster. Snijd in boterhammen en eet het met je favoriete beleg!

Enjoy!






2 opmerkingen:

  1. Ha! Wat tof dat je weer terug bent! Ziet er uit als een lekker broodje! :D

    BeantwoordenVerwijderen