vrijdag 11 december 2015

Kerstproof Speculaascupcakes

Hoi! Vandaag weer een recept, en ja, het is weer iets met speculaas én amandelspijs. Dit keer eentje die door de decoratie heel leuk is om voor kerst te maken. Het is een heerlijk zacht cakeje, met een vulling van amandelspijs, een zachte speculaascrème en een lekker knapperig koekje. Doordat je ze in een mini-muffinvorm maakt zijn ze lekker klein, en lust iedereen er eentje, zelfs na een uitgebreid kerstdiner!



Wat heb je nodig voor 24 mini-cakejes?

Het cakeje:
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk (op kamertemperatuur)
  • 2
  • Amandelspijs, zie dit recept, je hebt meer dan genoeg aan de helft van dit recept

De speculaascrème:
  • 30 gram bloem
  • 160 milliliter melk (op kamertemperatuur)
  • 130 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 130 gram poedersuiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 0,5 eetlepel speculaaskruiden

Het koekje:
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram ongezouten boter (koud)
  • 1 eetlepel melk          
  • snufje zout
  • 1 los geklopt ei

Verder:
  • Mini-muffinblik voor 24 cakejes
  • Papieren mini-cakevormpjes
  • Mini deegvormpje, in stervorm
  • Spuitzak + spuitmondje
  • Bakpapier

Wat moet je doen?

Stap 1: begin met het maken van de cakejes. Zorg dat alle ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de papieren vormpjes vast in het muffinblik.

Stap 2: doe de boter in een kom en mix de suiker er beetje bij beetje doorheen. Mix goed, totdat er een lichte, luchtige massa ontstaat. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix tussendoor goed, voeg het volgende ei pas toe als het vorige goed is opgenomen.Voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en mix ook dit er doorheen. Voeg de melk en de speculaaskruiden toe en meng het beslag nog een laatste keer goed met de mixer op middelhoge snelheid.

Stap 3: vul de muffinvormpjes tot net over de helft met het beslag. Dit gaat heel handig met een spuitzak, omdat je het beslag dan netjes kunt verdelen. Heb je die niet, dan kan het natuurlijk ook gewoon met een lepel!

Stap 4: vorm van het amandelspijs 24 hele kleine bolletjes (ongeveer een centimeter in doorsnee). Doe in ieder cakeje een bolletje spijs, zorg dat het net bedekt is door het cakebeslag. Bak de cakejes in 20 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Haal ze na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Stap 5: de volgende stap is het maken van de speculaascrème. Deze heb ik gemaakt naar een recept van Laura's Bakery. Ik zou het natuurlijk helemaal uit kunnen schrijven, maar hier vind je zo'n uitgebreide beschrijving mét foto's dat ik dat lekker niet ga doen :). De enige aanpassingen die ik heb gedaan, zijn dat ik het merg van 1 vanillestokje heb toegevoegd in plaats van vanille extract, en aan het eind de halve eetlepel speculaaskruiden door de crème heb gemengd.

Stap 6: tijd voor het laatste element, de sterrenkoekjes. Meng het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het snufje zout. Voeg hieraan de koude boter toe en snijd deze er doorheen. Als de boter klein gesneden is, voeg je de melk toe en kneed je het mengsel tot een soepel deeg.

Stap 7: verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg dun uit (een kleine halve centimeter), dit kan op een bebloemd werkblad, maar ik deed het tussen plasticfolie. Steek kleine sterretjes uit en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Klop het eitje los en bestrijk de koekjes met wat ei, zodat ze mooi gaan glanzen tijdens het bakken. Bak ze tot ze gaar zijn, bij mij duurde dat 10 minuten.


Stap 8: alle elementen zijn klaar, nu kun je de cakejes gaan 
decoreren. Het beste is om dat net voor het serveren te doen, zodat de crème vers op het cakeje zit. Zorg ervoor dat zowel de cakejes als de koekjes helemaal zijn afgekoeld, anders smelt de speculaascrème. Haal de speculaascrème uit de koelkast. Als deze te stevig is om te spuiten, laat je hem even staan en klop je hem eventueel nog een keertje door met de mixer op lage stand. Doe de crème in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en spuit op ieder cakeje een toefje crème. Decoreer met de koekjes, net voor het serveren, anders kunnen deze zacht worden door het vocht uit de speculaascrème.

Enjoy!








2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk en gezellig winters recept! Leuk dat je ook net als ik net begonnen bent met je blog! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Lianne, ga snel een kijkje nemen op jouw blog! :)

      Verwijderen